Duża ilość awokado

Niezwykłe właściwości awokado, które musisz znać

W dobie coraz bardziej popularnej mody na bycie fit, z każdej strony jesteśmy bombardowane informacjami o nadzwyczajnych walorach różnych produktów żywnościowych, które coraz częściej określa się jako superfood. Część z nich w rzeczywistości nie zasługuje na to miasto, natomiast inne – jak najbardziej. Jednym z nich jest awokado. Jeśli chcesz poznać najważniejsze atuty tego owocu, zapoznaj się z naszym artykułem!

Najważniejsze fakty

Awokado – a właściwie smaczliwka wdzięczna – jest rośliną rodzimą dla obszarów Ameryki Północnej, gdzie mieści się zdecydowana większość jej światowych upraw. Smaczliwka jest gatunkiem zimozielonym (nie gubi liści na zimę), a jej drzewa dorastają do 25 metrów wysokości.

Owoce rośliny to wytwory gruszkowatego kształtu o masie sięgającej maksymalnie 180 gramów, które w momencie dojrzałości wyróżniają się granatowo-zielonym zabarwieniem. Inną, charakterystyczną cechą jest duża pestka, widoczna po rozkrojeniu owocu na pół.

Kaloryczność i zawartość składników odżywczych

Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców (ok. 116 kcal/100 g), co bynajmniej nie oznacza, że jest ono niezdrowe lub tuczące. Wszystko zależy oczywiście od ilości, jaką będziemy spożywać. Przy racjonalnym podejściu do sprawy, nie ma się jednak czego obawiać.

Drzewo awokado - zbliżenie na 1 owoc
Tak właśnie rosną awokado

Zarówno owoc, jak i pestki awokado to cenne źródła wielu różnych składników odżywczych. Możemy do nich zaliczyć między innymi:

  • witaminę A,
  • witaminę B6,
  • kwas askorbinowy,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo.

Jeśli chodzi o makroskładniki, to należy wskazać, że awokado charakteryzuje się dość niską zawartością węglowodanów (9 g, w tym 0,7 g cukru) i białka (2 g/100 g), natomiast wysoką gęstością tłuszczu (15 g/100 g), wśród którego wyróżnić możemy kwasy tłuszczowe:

  • omega-9,
  • omega-6,
  • omega-3.

Dodatkowo, owoc odznacza się sporą zawartością błonnika, wynoszącą ok. 7 g.

 

Działanie prozdrowotne

Awokado nie bez powodu uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców, a czasem nawet – najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Podstawową korzyścią wynikającą z jedzenia owocu jest dostarczanie witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jest to także doskonały sposób, by zminimalizować ryzyko wielu chorób. Możemy do nich zaliczyć: cukrzycę, choroby układu krążeniowego, nadciśnienie tętnicze. Zawarte w awokado antyoksydanty obniżają prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworów: piersi, prostaty i jamy ustnej.

Częściowo obrane awokado trzymane w dłoni

Awokado w kosmetyce

Od wielu lat esencje z owoców smaczliwki stosowane są nie tylko jako element diety, ale też jako składnik produktów kosmetycznych. Niektóre kosmetyki opierają się na awokado, natomiast inne traktują je jako dodatek. Niezależnie od zawartości w produkcie końcowym, owoc ten pozytywnie wpływa na naszą urodę. Dzieje się tak za sprawą tego, że olejki z awokado wykazują poniższe właściwości:

  • działają regenerująco, wygładzająco i nawilżająco,
  • opóźniają starzenie się skóry i uelastyczniają ją,
  • stymulują procesy gojenia,
  • działają przeciwzapalnie i przyspieszają zwalczanie infekcji.

Awokado znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach – znajdziemy je w szamponach, odżywkach do włosów, kremach, czy nawet maseczkach na twarz.

Walory smakowe

Dojrzały owoc jest bardzo smaczny i z powodzeniem może być wykorzystywany w wielu różnych przepisach. Do najpopularniejszych zaliczyć możemy: pastę guacamole, sałatki, surówki, hummus, tartę, chłodnik, a nawet lody!

Podsumowanie

Awokado wykazuje wiele ciekawych właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i urodę, dlatego zdecydowanie warto spożywać je regularnie.